EXAM-johtoryhmän suositus (27.3.2020)

EXAM-tentit lyhyesti

EXAM-tenttijärjestelmää kehittää 27 korkeakoulun konsortio yhdessä CSC:n kanssa. Tällä hetkellä EXAM-tenttikonsepti on korkeakoulujen pääasiallinen ratkaisu valvottuihin digitaalisiin tentteihin. EXAM-tentit suoritetaan valvotuissa, vakioiduissa tenttitiloissa. Perusprosessin mukaisesti opettaja luo järjestelmään tentin, opiskelija varaa itselleen soveltuvan ajankohdan ja tenttitilan, opiskelija suorittaa tentin valitussa tenttitilassa ja opettaja saa tiedon suorituksesta.  

Tenttijärjestelmää ylläpidetään keskitetysti etänä. Koska tavoitteena on vahvasti kontrolloitu osaamisen arviointi, tämän valvontavelvoitteen vuoksi opiskelija saapuu fyysisesti tenttitilaan suorittamaan tentin. Tenttiminen tapahtuu itsenäisesti, mutta osalla korkeakouluista prosessiin sisältyy esim. kulkutunnisteen nouto. Valvonta toteutetaan pääasiassa videoetävalvontana.

Yhdessä tenttitilassa on yleensä 2 – 25 tenttipaikkaa ja jokaisella korkeakoululla on 1-6 tenttitilaa. Opiskelija valitsee, missä tenttitilassa tentin suorittaa, ja järjestelmä arpoo varatusta tilasta koneen opiskelijalle. Korkeakoulu määrittää aktiivikäytössä olevien tenttikoneiden määrän, tenttitilojen aukioloajat ja tenttien alkamisajankohdat. Tenttitiloihin ei saa tuoda mitään henkilökohtaisia tavaroita, eväitä (vain terveydellisistä syistä erikoisluvalla) tai luonnospapereita. 

Osa EXAM-korkeakouluista on mukana verkostossa, joka tarjoaa vieraskorkeakoulun opiskelijalle mahdollisuuden suorittaa kotikorkeakoulunsa tentin ns. Tenttivierailuna toisen korkeakoulun tenttitilassa. Opiskelija voi siis varata oman korkeakoulun tenttitilan sijasta vieraskorkeakoulun tenttitilan suorituspaikakseen. Tämä tuo joustavuutta opiskelijoille ja vähentää matkustamista. 

Kolme kuvaa korkeakoulujen EXAM-tenttitiloista, joissa useita tietokoneita on erotettu sermeillä toisistaan.
Kuva 1. Kuvia korkeakoulujen EXAM-tenttitiloista 

Tilanne 17.3.2020

Korkeakoulut ovat tehneet linjauksia kampusten käytöstä, vierailijoista ja etäopetuksesta. Tenttivierailumahdollisuuden tarjoaminen vähentää opiskelijoiden tarvetta matkustaa ja toteuttaa siten toimena hallituksen linjaamaa tavoitetta. EXAM-konsortiolla ei ole tämänhetkisen tiedon valossa mahdollisuutta linjata korkeakoulujen ratkaisua EXAM-tenttitilojen tai Tenttivierailun käytöstä.

EXAM-tenttitilojen käytön osalta korkeakoulut ovat päätyneet erilaisiin ratkaisuihin, ja linjaukset muuttuvat nopeasti. Osittain tenttitilojen käyttöä jatketaan rajatusti. Toimenpiteitä altistusriskin minimoimiseksi ovat olleet korkeakoulukohtaisesti mm. tenttikoneiden määrän puolittaminen tenttitilassa (turvaväliksi yli metri), desinfiointiaineen tuominen tenttitilaan ja velvoite puhdistaa näppäimistö, hiiri ja kosketuspinnat ennen oman tentti-istunnon aloittamista, käsipesusta muistuttaminen jo saapumisreitillä tenttitilaan sekä tuuletuksen parantaminen ja siivouksen tehostaminen tenttitiloissa.

Konsortion jäsenkorkeakouluja on pyydetty päivittämään tilanne oman korkeakoulujen voimassa olevista ohjeistuksista EXAM-tenttitilojen ja tenttivierailuiden suhteen tälle sivulle.

Työvaliokunta pyrkii muodostamaan konsortion yhteisen, vastuullisen menettelytapasuosituksen Tenttivierailuiden osalta huomioiden hallituksen kansalliset linjaukset sekä korkeakoulujohdon linjaukset. 

Tilanne 24.3.2020

EXAM-konsortio suosittaa poikkeustilanteessa valtion ja aluehallintoviranomaisten ohjeistuksen mukaisesti sulkemaan EXAM-tenttitilat ja siten myös tenttivierailun poikkeustilan ajaksi (24.3. saadun tiedon mukaan 13.4.2020 asti). 

Poikkeustilanteessa EXAM-konsortion tavoitteena on edistää sähköisen arvioinnin käyttömahdollisuuksia priorisoimalla EXAM-järjestelmän kehityskohteita: nopealla aikataululla toteutetaan EXAM-tenttikysymysten siirtotyökalu Moodle-oppimisalustan tenttiaktiviteettiin. Lisäksi nopeutetaan EXAM-järjestelmän kotitenttitoteutuksen valmistelua. 

Moodlessa suoritettava kotitentti ei kuitenkaan mahdollista samanlaista osaamisen todentamista ja varmistamista, mitä EXAM-tilojen vakioidussa ja valvotussa ympäristöissä toteutetaan. Erityisen tärkeää osaamisen varmistaminen on terveydenhuollon aloilla. Tällä hetkellä mm. erikoislääkärikuulustelut ja valmistuvien sairaanhoitajien osaamisen todentaminen ovat käytännössä keskeytyneet.

Ehdotus EXAM-tenttitilojen vaiheittaiseen käyttöönottoon lain ja muiden valtakunnallisten ohjeistusten sallimissa rajoissa

Korkeakoulut pyrkivät mahdollistamaan opiskelijoiden opintojen jatkumisen resurssien rajoissa. Kun voidaan harkita kampuksen avaamista opiskelijoille, on EXAM-tenttitilojen avaaminen avainasemassa toiminnan jatkuvuuden kannalta.

Konsortio suosittaa seuraava tapaa hallittuun tenttitilojen avaamiseen, kuitenkin siten, että jos korkeakoulun normaaliin EXAM-prosessiin tai tenttivierailuprosessiin sisältyy henkilöriippuvuuksia (esim. kulkuoikeus vaatii avaimen haun vahtimestarilta tms.) on syytä tehdä erillinen tilannearvio. 

1. Opiskelijan ja korkeakoulun vastuut

  • Korkeakoulu pyrkii mahdollistamaan tenttien jatkumisen, mutta opiskelijan tulee noudattaa kansallisia ja korkeakoulun ohjeita sekä huolehtia hygieniaohjeistuksen noudattamisesta.
  • Jos opiskelija ei halua osallistua (esim. riskiryhmäläisenä tai muusta syystä, myös oma valinta) EXAM-tentteihin, korkeakoulun tulee tarjota vaihtoehtoinen osaamisen osoittamisen keino.

2. Tilojen osittainen avaaminen 

  • Tenttitiloista ja tenttikoneista suositellaan avaamaan vain osa huomioiden fyysinen etäisyys. 
  • Tenttikoneista suositellaan ottamaan käyttöön joka toinen paikka ja siten että tilaan otetaan max. 10 tenttijää (24.3.2020 tilanne) kerrallaan kansalliset sen hetkiset suositukset huomioiden.

3. Suositus hygieniatasosta

  • Konsortion toimesta kootaan korkeakouluille tarkastuslista tenttitilan hygieniaohjeistusten huomioimiseksi tenttikoneen, tenttitilan ja lähestymisreittien ylläpidon ja valvonnan osalta (kun tilojen avaaminen on lähempänä ja tiedetään kansalliset vaatimukset ja suositukset)
  • Suositellaan korkeakoulua määrittelemään, onko opiskelijan vastuulla puhdistaa näppäimistö ja ympäristö ennen tenttiä. 
  • Suositellaan korkeakoulua kuvaamaan, miten liikkumisalueen siivous järjestetään, jos kampukset ovat “lähes suljettuja”.

4. Suositus tenttivierailusta

  • Suositellaan vahvasti tenttivierailun uudelleenkäyttöönottoa tenttivierailuverkostossa mukanaoleville ja suositellaan harkitsemaan kaikille konsortiokorkeakouluille palveluun liittymistä (perusteena että vähennetään matkustamista).
  • Suositellaan tarjoamaan vähintään 2 paikkaa tenttivierailijoille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: