EXAM-johtoryhmän suositus (4.5.2020)

EXAM-järjestelmällä vakioidussa ja valvotuissa EXAM-tiloissa toteutettavien osaamisen näyttöjen on nähty olevan avainasemassa opiskelijoiden opintojen jatkumisen ja valmistumisen prosessissa. Poikkeusaikana ei ole löydetty vastaavia tai korvaavia keinoja valvottuihin suorituksiin, joissa opiskelijan henkilöllisyys voitaisiin varmistaa riittävästi sekä osaaminen todentaa ja varmistaa. Erityisen kriittistä osaamisen varmistaminen on terveydenhuollon aloilla. Tällä hetkellä mm. erikoislääkärikuulustelut ja valmistuvien sairaanhoitajien osaamisen todentaminen ovat käytännössä keskeytyneet.

Edellä mainituista syistä, konsortio edelleen suosittaa seuraavaa tapaa hallittuun osittaiseen tenttitilojen avaamiseen. 

Lisäksi konsortio suosittelee korkeakoulukohtaisesti harkitsemaan mitä osaamisen näyttöjä ja tenttejä priorisoidaan valvottujen tenttitilojen käytössä omassa korkeakoulussa ja tenttivierailuissa vain osittaisen kapasiteetin ollessa käytössä (esim. valmistumisvaiheessa olevien osaamisen näytöt, kypsyysnäytteet, kielikokeet kuten virkamiesruotsi, jatkovalintoihin vaikuttavat suoritukset kuten pääainevalinnat, valmistuminen, opiskelijavalinnat).

1. Opiskelijan ja korkeakoulun vastuut

 • Korkeakoulu pyrkii mahdollistamaan tenttien jatkumisen, mutta opiskelijan tulee noudattaa kansallisia ja korkeakoulun ohjeita sekä huolehtia hygieniaohjeistuksen noudattamisesta.
 • Korkeakoulun on erittäin tärkeää muistuttaa opiskelijoita, ettei sairaana voi osallistua. 
 • Jos opiskelija ei halua osallistua (esim. riskiryhmäläisenä tai muusta syystä, myös oma valinta) EXAM-tentteihin, tulee korkeakoulun resurssien rajoissa pyrkiä tarjoamaan vaihtoehtoinen osaamisen osoittamisen keino.

2. Tilojen osittainen avaaminen 

 • Tenttitiloista ja tenttikoneista suositellaan avaamaan vain osa huomioiden fyysinen etäisyys.
 • Tenttikoneista suositellaan ottamaan käyttöön joka toinen paikka ja siten että tilaan otetaan max. 10 tenttijää (24.3.2020 tilanne) kerrallaan kansalliset sen hetkiset suositukset huomioiden.

3. Suositus hygieniatasosta

 • Suositellaan korkeakouluja kuvaamaan miten tenttikoneen, tenttitilan, säilytyskaappien, lähestymisreittien ja muun liikkumisalueen siivous ja sen valvonta hoidetaan. 
 • Jos EXAM-prosessiin tai tenttivierailuprosessiin sisältyy henkilöriippuvuuksia (esim. kulkuoikeus vaatii avaimen haun vahtimestarilta), suositellaan kuvaamaan henkilökunnan osalta vastuullinen toimintapa.
 • Tenttikoneet suositellaan desinfioimaan tenttien välissä. 

4. Suositus tenttivierailusta

 • Suositellaan vahvasti tenttivierailun uudelleenkäyttöönottoa tenttivierailuverkostossa mukanaoleville ja suositellaan harkitsemaan kaikille konsortiokorkeakouluille palveluun liittymistä (perusteena että vähennetään matkustamista).
 • Suositellaan tarjoamaan vähintään 2 paikkaa tenttivierailijoille.
 • Varatessaan tenttivierailua, tenttivierailijat sitoutuvat noudattamaan vierailukorkeakoulun käyttösääntöjä, mikä tarkoittaa myös poikkeustilanteessa annettuja ohjeistuksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: