EXAM-konsortion työvaliokunnan lausunto luonnokseen Digivision rahoitushakemuksesta (Suomesta joustavan opiskelun mallimaa) 27.8.2020

Saate

EXAM-konsortion työvaliokunta on käsitellyt korkeakoulujen luonnosta Korkeakoulutuksen digivision 2030 -rahoitushakemuksesta ja haluaa tuoda tietoon konsortion mahdollisuudet tukea Digivision 2030 -toimeenpanoa. EXAM-verkosto on valmis kehittämään osaamisen arviointia kansallisella tasolla osana Digivisio 2030 -työtä. 

Oppijalähtöisyys

EXAM-konsortio ottaa laajasti vastuuta sähköisen arvioinnin kehittämisestä. EXAM-palvelukokonaisuus tukee opiskelijoiden joustavaa opiskelupolkua.  Käytettävissä on valmis, aktiivinen verkosto opettajien ja opiskelijoiden tavoittamiseen. EXAM-palveluiden piirissä on 205 911 korkeakouluopiskelijaa (FTE). EXAM osaamisen osoittamisen palvelukokonaisuus toteuttaa jo Digivision digipedagogiikan kehittämisen tavoitteita oppijan polun eri vaiheissa. Sen tavoitteena on tukea opintoja saavutettavasti ajasta ja paikasta riippumatta.  

Jatkumo kansalliselle osaamisen arvioinnin työkalujen kehittämiselle

Digivision toteutuksessa on olennaista tunnistaa ja varmistaa nopeat toimet kärkihankkeissa tunnistetuille kehittämisen kohteille, ettei aloitettu työ pysähdy. Pitkän tähtäimen vision mahdollistajia on tunnistettu hyvin, mutta korkeakoulujen olemassaolevien yhteistyön rakenteiden hyödyntäminen ja niiden rahoitus tulee varmistaa. EXAM-palvelukokonaisuutta on jo kehitetty pitkäjänteisesti korkeakoulujen omalla rahoituksella sekä OKM:n hankerahoituksella tekemällä uusia opettajien arviointia tukevia työkaluja, opiskelijoille joustavia suoritusmahdollisuuksia sekä rohkeita teknologisia avauksia. 

Kustannustehokkuus ja yhteinen organisoitumismuoto

Konsortion tuottamat palvelut ovat kansallisessa vertailussa erittäin kustannustehokkaita. Korkeakoulujen tehokkaasti hallinnoitu konsortio on organisoitumismuotona toimiva pitkäjänteisessä kehittämisessä. Nopea eteneminen kansallista digivisiota rakennettaessa vaatii toimijoikseen sitoutuneita yhteisöjä – EXAM-konsortiossa mukana on kattava määrä korkeakouluja, joilla on intoa ja aktiivinen ote kehittämiseen ja muutosten ennakointiin. 

Yhteentoimiva palvelualusta

EXAM on edelläkävijä korkeakoulujen digitaalisten palveluiden yhteetoimivuudessa. EXAM-OPI-viitearkkitehtuurityössä on nähty, miten toiminnallisuus taipuu polun eri vaiheisiin ennen opintoja, opintojen aikana, opintojen jälkeen sekä osaamisen tunnustamisessa. Jatkuvan arvioinnin näkökulmasta voidaan kerätä yhteistä dataa oppimisen etenemisestä ja liittää se osaksi MyData –palvelua. 

EXAM 2030 -visio: EXAM-palvelukokonaisuus ja -verkosto kansallisena toimijana

EXAM 2030 -vision infografiikka, joka avataan alla tekstinä. Ylhäällä EXAM visiolause ja reunoilla arvot. Taustalla puiden reunustama tie, johon tavoitteet on aseteltu järjestyksessä.

EXAM 2030 -visiossa EXAM on vuonna 2030 joustava ja monipuolinen osaamisen osoittamisen palvelukokonaisuus. EXAMia kehitetään verkostossa, jossa Suomen korkeakoulut toimivat yhdessä. EXAMin arvoja ovat yhteisöllisyys, sitoutuneisuus, pitkäjänteisyys, tutkimuspohjaisuus, pedagoginen tuki sekä oppimisanalytiikan ja tekoälyn hyödyntäminen. EXAMin visiota edistäviä tavoitteita seuraavalle kymmenelle vuodelle ovat osaamisen arvioinnin ja kehittämisen asiantuntijaverkoston vahvistaminen, yhteiset tavoitteet, kattava arvioinnin palvelukokonaisuus, kestävä ja oikeudenmukainen rahoituspohja, joustava ja monipuolinen oppijan osaamisen osoittamisen palvelu ja näiden kaikkien kautta rakentuva entistäkin vahvempi konsortio.

Yhteistyöterveisin,
EXAM-konsortio

Lisätietoja: 

Sanna Sintonen, 
EXAM-konsortion puheenjohtaja
sanna.sintonen@tuni.fi p. 050 409 8471

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: