Pedaforum 2022 – Korkeakoulupedagogiikan päivät järjestetään Helsingissä. EXAM-posteri on esillä koko tapahtuman ajan messukeskuksen aulassa. Voit tulla juttelemaan EXAM-asioista molempina päivinä kello 8.30 –9.00.

Posterin teemana on korkeakouluyhteisön hyvinvointi ja kestävyys, mitkä näkyvät EXAMin kehittämisessä. Hyvinvointi ja kestävä kehitys ovat ajankohtaisia teemoja yhteiskunnassa, ja se heijastuu myös korkeakoulujen arkeen. EXAMin joustavuus näyttäytyy opiskelijalle mahdollisuutena valita itse, milloin ja missä hän suorittaa opintoihinsa kuuluvan osaamisen näytön. Opettajalle joustavuus tarkoittaa mahdollisuutta luoda monipuolisia osaamisen todentamisen tapoja ja vapautta tenttitilaisuuksien järjestelyistä sekä valvonnasta.

EXAM-korkeakouluille on tärkeää edistää sekä pedagogista hyvinvointia että kestävää kehitystä. EXAM-järjestelmä on viitoittanut korkeakouluille tien digitalisoida osaamisen tunnustamisen ja sitä kautta tukea opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointia arjessa. Lisäksi sähköisen järjestelmän käyttöönotto on vähentänyt merkittävästi tenttitilanteissa syntyvän paperijätteen määrää. Pelkästään se, että paperiset tentit kopioidaan sähköiseen muotoon ei riitä takaamaan pedagogisen hyvinvoinnin edistystä, vaan tenttikäytäntöjen kehitystyöhön tarvitaan myös laajempaa arviointikäytäntöjen uudistamista. Tentti on opiskelijalle merkityksellinen tapahtuma, johon usein liittyy paljon valmistautumista ja stressiä. Siksi laadukkaiden ja yhdenvertaisten tenttikäytäntöjen kehitystyö on erityisen tärkeää pedagogisen hyvinvoinnin tukemisessa.

Opiskelijat voivat suorittaa opintoja esimerkiksi ristiinopiskelun muodossa kahdella paikkakunnalla ilman, että heidän tulee matkustaa näiden paikkakuntien välillä. Matkustustarpeen väheneminen on merkittävä ilmastoteko ja opiskelijalle huomattava säästö kustannuksissa. EXAM mahdollistaa tenttivierailun, jonka ansiosta opiskelija ei ole enää sidoksissa korkeakoulun kampuksen sijaintiin. Esimerkiksi Helsingin yliopiston opiskelija voi suorittaa EXAM-tentin Rovaniemellä Lapin yliopiston EXAM-tilassa tenttivierailuna.

Hyvien tenttien toteuttaminen vaatii toimivan järjestelmän lisäksi pedagogista osaamista. Tekninen ja pedagoginen kehitystyö kulkevat käsi kädessä käyttäjäkokemuksen merkitystä unohtamatta. Osaamisen todentamisella aina tarkoitus ja merkitys opiskelijalle.

Posterin ovat laatineet Sanna Sintonen (sanna.sintonen@tuni.fi) ja Hanna Fagerholm (hanna.fagerholm@oulu.fi)

Posteri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: