Taru Torssonen esitteli piirtonäyttöjä työpajaosallistujille.
Oulun yliopistolla Taru Torssonen (keskellä) esitteli keskustelun lomassa yliopiston uusia piirtonäyttöjä, joilla osallistujat kokeilivat matemaattisten yhtälöiden kirjoittamista. (Kuva: Helmi Yli-Knuuttila / eAMK)

Kolme korkeakoulutuksen kehittämishanketta eli DigiCampus, Ristiinopiskelun kehittäminen (RiKe) sekä eAMK suuntasivat syksyllä 2019 yhteistuumin esittelemään tuloksiaan viidelle eri paikkakunnalle: roadshow kiersi Kuopiossa, Turussa, Helsingissä, Oulussa ja Tampereella. Tilaisuuksissa keskusteltiin digitalisoituvan korkeakoulutuksen tulevaisuudesta ja hanketuotoksista, joiden avulla voidaan jo tähyillä tulevaa kohti. Kolmen päähankkeen mukaan lyöttäytyivät myös Avointen oppimateriaalien käytön edistäminen –hanke (AOE) sekä EXAM.

EXAMiin on kehitetty DigiCampus ja RiKe -hankkeiden osana yhteiskäyttöominaisuuksia, jotka hyödyttävät opiskelijoita ja opetusyhteistyötä valtakunnallisesti. Tenttivierailun avulla opiskelijat voivat tenttiä oman korkeakoulunsa EXAM-tenttejä toisen korkeakoulun EXAM-tenttitilassa: esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija voi tehdä tentin Tampereen yliopiston tenttiakvaariossa. Yhteistentti taas mahdollistaa eri korkeakoulujen yhteiset EXAM-tentit eli digitalisoituminen vähentää tenttipapereiden postittamista ristiin rastiin. Sitä on pilotoitu mm. valtakunnallisissa erikoislääkärikuulusteluissa.

Roadshown työpajoissa käydyn keskustelun pääpaino oli tenttivierailussa, josta on tullut lyhyessä ajassa todella suosittu ominaisuus: ensimmäinen tenttivierailu tehtiin tammikuussa 2019 ja marraskuussa tenttivierailuja oli tehty jo lähes 700 kertaa! Valtakunnallinen kattavuus erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä yhteisten käytänteiden viilaaminen nousivat esiin keskustelun aiheina jokaisella paikkakunnalla. Vuosi 2020 tuo uusia tenttivierailukorkeakouluja sekä yhteisiä käytäntöjä selkeyttävän tenttivierailusopimuksen.

Yhteistentti puhututti ristiinopiskeluun ja opetusyhteistyöhön liittyen: esimerkiksi Helsingissä huomautettiin, että ristiinopiskelu ja verkostojen opetus tulee yhä tiiviimmäksi osaksi opiskelijoiden opintoja. EXAMilla on mahdollisuus tulla osaksi tätä prosessia ja tukea sitä.

Yhteiskäytön lisäksi keskustelua virisi myös yleisemmin sähköisestä tenttimisestä, osaamisen osoittamisesta sekä muista EXAMiin liittyvistä aiheista. Jokaisella paikkakunnalla porinaa riitti runsaasti.

Voit tutustua tarkemmin Digikorkeakoulu 2030 –roadshown EXAM-näkökulmaan työpajasivun yhteenvedon sekä muistiinpanojen kautta.

Lisätietoa:

DigiCampus, Ristiinopiskelun kehittäminen ja eAMK ovat opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamia korkeakoulutuksen kehittämishankkeita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: