”Se on kompakti kolmen-neljän kuukauden mukava projekti. Eiköhän panna se yhdessä pakettiin!” Näillä sanoilla CSC:n projektipäällikkö Kristiina Uolia kannusti minua ryhtymään EXAMin tuoteomistajaksi loppuvuodesta 2013. Mukava hanke siitä tammikuussa 2014 käynnistyikin, mutta Kikan tulosarvio oli ylioptimistinen. Paketti alkaa olla kuosissaan – monen kymmenen asiantuntijan suurponnistuksen tuloksena – nyt keväällä 2018.

Tämän digiloikan aloitimme 30.1.2013 Hankenilla, missä parikymmentä tenttiaktivistia kokoontui yhteiseen kahvipöytään ja luonnosteli tenttien sähköistämiselle roadmapin. Päätelmänä oli, että aluksi olisi murrettava jäätä, eli sitoutettava uusia käyttäjiä tarjoamalla tenttijärjestelmän testausmahdollisuuksia. Tampereen yliopisto lupasi luovuttaa kehittämänsä Tenttiksen yhteiseen käyttöön CSC:n tuella. Avoimen Tenttiksen tietoturvaa ja kriittisiä hallintaominaisuuksia haluttiin päivittää ja kehittää. CSC toteutti tämän uudistuksen ELEX-projektina keväällä 2013 ja hyvä siitä tulikin: Tenttistä on käytetty yli 10 korkeakoulussa, ja esim. Turun yliopistossa sillä on suoritettu yli 70 000 tenttiä.

Tuo 4 kk päivitysprojekti taisi olla Kristiinan mielessä, kun hän hahmotteli korvaavan tuotteen ketterää kehitystä seuraavalle keväälle. Tenttis käännettiin työnimeksi sitneT.

Sitnetin pohjamäärittelyn aloituskokous 10.9.2013 listasi ratkaistavia kysymyksiä seuraavasti:

  • Kysymyspankki: vanhojen kysymysten konversio, kysymyskorit ja niiden sidonnaisuudet.
  • Tentin luonti: eri tenttityypit, oheismateriaalin liittäminen, käytettävyys opettajalle, käyttötuen minimointi.
  • Seuranta: tarvittavat raportointitiedot, tenttivarausten seuranta, viestintä prosessin eri vaiheissa.
  • Arviointi: usean opettajan tentit, usean opettajan arvioinnin tuki.
  • Kirjautuminen: HAKA-federointi.
  • Ilmoittautuminen: usean kampuksen/toimipisteen tuki, usealla paikkakunnalla tenttiminen.
  • Vastaaminen: monivalinnat, kaavat ja kartat, vapaankäden piirron hallinta.
  • Integraatiot: ilmoittautumisten siirto, suoritustietojen siirto, rajapinta opintorekisteriin, kulunvalvonta ja kamerat.
  • Kielisyys: kieliversiotuki, kyrillisten kirjainten tuki.

Aloitusagenda oli osuva ja realistinen: noiden pääteemojen ääressä on tehty massiivinen määrä kehitystyötä nyt viisi vuotta. Uudemmat haasteet, kuten ristiinopiskelun tuki, ovat teknisiä laajennuksia alkuperäisiin tavoitteisiin.

Kun ensimmäiset 120 tikettiä oli Argusys Oy:n tuella rakennettu, järjestettiin tuotteelle kansallinen nimikilpailu. Voittajaksi valikoitui EXAM ja hanke sai paljon suotuisaa näkyvyyttä. Itse järjestelmä oli vielä ihan reikäjuusto, mutta tarjosi jo tuntumaa prosessin etenemisestä. Tuhat tikettiä myöhemmin järjestelmä oli edelleen reikäjuusto, mutta tuotantomalli oli saatu hieman paremmin hallintaan.

Kestohaaste oli toiminnallisuuksien määrittelyn ja tuotannon aikatauluttaminen. Monivaiheisin äänestys käytiin 174-kohtaisen ominaisuuslistan ääressä keväällä 2014. Jouduimme käyttämään myös negatiivista pisteytystä. Jokin ominaisuus, kuten suoritusten anonymisointi, arvioitiin yhdessä korkeakoulussa korkeimman prioriteetin kynnysehdoksi, ja toisessa taas poissuljettavaksi turhakkeeksi.

Nämä keskustelut syvensivät ymmärrystämme monitieteisten ja yksialaisten yliopistojen kulttuurieroista ja arvoista, ja toisaalta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen omista tarveprofiileista. Koska kehitys resursoitiin tasajaolla, säilyi määrityskeskustelu hyvähenkisenä ja symmetrisenä. Yhteisten prosessien ydintieto siinä kirkastui, ja pidän EXAMin prosessia ehkä laadukkaimmin määriteltynä ja perusteltuna toimintaketjuna Suomen korkeakoulujen toiminnassa.

Examin versio 1.0 valmistui parahiksi niin, että EXAM-konsortio voitiin perustaa 1.12.2014. Konsortiodokumentaation valmistelussa teki massiivisen urakan joryn pj. Sari Koski-Kotiranta. Seuraavien kuukausien aikana versiokehitys oli vilkasta, ja ensimmäiset käyttöönotot tapahtuivat Jyväskylässä ja Tampereella. Kehityspolku nykymuotoiseksi 27 korkeakoulun Exam-konsortioksi ja Suomessa johtavaksi, alati muuntumiskelpoiseksi sähköisen tentin ja osaamisen osoittamisen Exam-järjestelmäksi on ollut raskas projekti, mutta samalla se on yksi suomalaisen digitalisaation kirkas menestystarina!

Totti Tuhkanen, TY
Examin tuoteomistaja 2014
Exam-joryn ja työvaliokunnan jäsen 2015-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: