EXAMin kevätpäiviä vietettiin parhaimmillaan yli 40 hengen voimin Tampereen yliopistolla 30.–31.5.2018. Keskustelu kävi vilkkaana kumpanakin päivänä, kun sekä uudet tuttavuudet että jo pidemmän aikaan EXAMin parissa työskennelleet korkeakoulujen edustajat vaihtoivat ajatuksia palvelun kehityksestä ja ideoivat tulevaa.

Yhdessä EXAMin kehittäjät pääsivät jakamaan niin kokemuksen myötä kertyneitä hyviä käytäntöjä kuin matkan varrella kohdattuja ongelmatilanteita. Osalla korkeakouluista on pitkä historia sähköisten tenttien parista, kun taas toiset ottavat EXAMin myötä käyttöön ensimmäiset sähköiset tentit. Näin ollen myös toimintatavat korkeakoulujen välillä ovat erilaisia ja EXAM-kehittäjäryhmän keskusteluissa korostuikin tiedon jakamisen tärkeys niin ideoiden, hyvien vinkkien ja ohjeiden kuin haasteiden suhteen. Keskiviikon tapaamisessa keskusteltiinkin paljon siitä, miten sähköiseen tenttimiseen liittyvät tukitoiminnot on eri korkeakouluissa on järjestetty ja pohdittiin, miten käytännön haasteisiin voitaisiin parhaiten vastata. EXAMin käyttäjämäärien kasvaessa jatkuvasti ja sujuvan kehitystyön kannalta onkin tärkeää, että ohjeistuksiin ja viestintään panostetaan myös jatkossa sekä korkeakoulujen sisällä että niiden välillä.

Sähköinen arviointi ja EXAM puhututtavat nyt laajasti. EXAMista on saatu käyttäjiltä paljon positiivista palautetta, mutta myös kehitysehdotuksia, jotka pyritään ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin tulevaisuuden kehityksessä. Kevätpäivillä tärkeä keskustelunaihe olikin, miten sähköinen tenttiminen mahdollistettaisiin mahdollisimman monelle joustavasti, sujuvasti, esteettömästi ja luotettavasti. Osaamisen osoittaminen sähköisten järjestelmien avulla on keskeinen teema myös monissa korkeakoulutuksen kehittämishankkeissa. EXAM-konsortio on vastuussa osana DigiCampus-hanketta toteutettavasta valtakunnallisesta sähköisen tenttimisen palveluportfoliosta.

Erityisesti minulle uutena EXAMilaisena kevätpäivät antoivat ja opettivat paljon. Samalla löysin itseni osallistumasta keskusteluun kaksoisroolissa – yhtäältä EXAM-projektin koordinaattorina, toisaalta juuri valmistuneena maisterina, joka on suorittanut käytännössä kaikki opintojen aikaiset tenttinsä sähköisesti (ja unohtanut kynän sen kerran, kun joutui paperitenttiin). Erityisesti opiskelijan näkökulmasta on ilo huomata, että EXAMin kehityksessä todella mennään käyttäjä edellä. Esimerkiksi omalla koneella suoritettavat tentit ja mahdollisuus suorittaa oman korkeakoulun tentti toisessa EXAM-korkeakoulussa ovat toteutuessaan juuri niitä ratkaisuja, jotka helpottavat ja sujuvoittavat opiskelijan arkea.

Kevätpäivien jälkeen työ jatkuu  ja syksyn tavoitteet ovat jo kirkkaana mielessä, tästä on hyvä lähteä eteenpäin!

Lara Anastasiou
Koordinaattori, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus

Lue myös CSC:n verkkolehdessä julkaistu juttu EXAMista: https://www.csc.fi/fi/web/atcsc/-/tenttimisen-tulevaisuutta-tehdaan-tanaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: