Tenttivierailulla

”En muuten itse ollenkaan ymmärtänyt, että tämä on näinkin historiallinen juttu!”, totesi Itä-Suomen yliopiston opiskelija Marja suoritettuaan EXAMin ensimmäisen tenttivierailun Jyväskylän yliopistossa tammikuussa. 

Marja kyseli mahdollisuudesta tenttivierailla ensimmäistä kertaa jo viime syksynä. Ennen historian ensimmäistä tenttivierailua tuona tammikuisena iltapäivänä, oli Marjan, JY:n ja UEF:in välillä lähetetty lukuisia viestejä puolin ja toisin. Samaan aikaan taustalla EXAMin kehittäjätiimi teki ahkerasti töitä toiminnon valmistumiseksi. 

Mitä tenttivierailu sitten konkreettisesti tarkoittaa? Käytetään Marjan tapausta esimerkkinä. Marja asuu ja on töissä Jyväskylässä ja hänellä on opinto-oikeus UEFissa. Kulkeminen Kuopion ja Jyväskylän välillä on kuitenkin työviikon aikana haastavaa ja koska opintoja voi suorittaa joustavasti tenttimällä, on tenttivierailu Marjalle loistava ratkaisu. Marja ilmoittautuu UEFin ohjeiden mukaan opintojakson tenttiin ja kirjautuu UEFin EXAMiin varatakseen tenttiajan. Tenttivierailua varatessaan opiskelija varaa tenttiajan ja -paikan oman korkeakoulun sijaan toisesta tenttivierailu-toimintoa käyttävästä korkeakoulusta. Näin ollen Marja päättää varata tenttiajan työpaikkansa lähellä olevasta Jyväskylän yliopiston tenttitilasta. 

Kun tenttipäivä koittaa, Marja jättää ohjeiden mukaisesti takkinsa ja laukkunsa Jyväskylän tenttitilan ulkopuolella olevaan lukittavaan lokerikkoon ja astelee sisään tenttitilaan. Tenttitilassa Marja etsii sen koneen, joka hänelle on varausta tehdessä arpoutunut. Oikea kone löytyy, Marja avaa ohjeiden mukaan Firefox-selaimen ja saa eteensä HAKA-valikon kirjautumista varten. HAKA-valikosta hän valitsee oman korkeakoulunsa eli Itä-Suomen yliopiston ja kirjautuu sisään. Koska tentin alkamiseen on aikaa vielä 10 minuuttia, EXAM ilmoittaa, että tentti on alkamassa ja se avautuu automaattisesti, kun tenttiaika alkaa. Marja vastaa tenttiin aivan samalla tavalla kuin olisi tenttimässä oman korkeakoulun tenttitilassa ja kun kaikkiin kysymyksiin on vastattu palautetaan tentti arvioitavaksi. 

Tentaattorille suoritettu tentti ilmestyy arvioitavaksi aivan samalla tavalla kuin tentti olisi suoritettu oman korkeakoulun tenttitilassa. Tentaattori arvioi tentin normaalisti ja opiskelija saa arvioidusta tentistä ilmoituksen sähköpostiinsa.

Tenttivierailun kehitys

Mutta mitä kaikkea taustalla on tapahtunut ennen kuin Marjan tenttivierailu oli mahdollista? EXAMin yhteiskäytön kehitys aloitettiin EXAM-konsortiossa vuonna 2016, jolloin Opetus-ja kulttuuriministeriö myönsi konsortiolle määrärahaa EXAM-tenttityökalun yhteiskäyttöisyyden edistämiseksi. Tavoitteeksi asetettiin suunnitella ja testata ns. tenttivierailun malli, jossa opiskelija voi varata tenttiajan ja -paikan toisesta EXAM-korkeakoulusta ja suorittaa oman korkeakoulunsa tentin siellä. Vuoden 2017 aikana tästä käyttötapauksesta toteutettiin Proof Of Concept sekä tekninen pilotti kahden EXAM-testiasennuksen välillä. Yhteiskäytön kehittämistä on jatkettu edelleen yhdessä Ristiinopiskelun kehittäminen -kärkihankkeen kanssa. OKM:n rahoittama hanke toimii 2018–2019 EXAM-konsortion tukena tenttitilojen yhteiskäytön pilotoinnin edistämisessä sekä sopimusten laatimisessa. 

Tenttivierailusta ei aiheudu lisäkustannuksia korkeakoululle eikä lisätyötä tentaattoreille. Opintohallinnon henkilökuntaa saattaa alkuvaiheessa työllistää lisääntyvien tenttivierailijoiden kysymykset ja neuvonta. Opiskelijan näkökulmasta tenttivierailu tuo lisää joustavuutta tenttien suorittamiseen, kun opiskelijan ei tarvitse sähköisen tentin takia matkustaa paikkakunnalta toiselle. 

Ristiinopiskelun kehittäminen -hankkeessa on laadittu sopimuksia opetusyhteistyöstä ja tähän kuuluu myös sopimus EXAM-tenttitilojen yhteiskäytöstä. Sopimusluonnos on lausuntokierroksella korkeakoulujen OHA-verkostoissa ja tavoitteena on saada se allekirjoitettavaksi EXAM-korkeakouluille kevään aikana. Sopimusluonnoksessa linjataan muun muassa yhteiskäytössä tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä, valvonnan ja vilppitapausten käsittelyn periaatteista, kustannuksista sekä sopimuksen voimassaolosta ja irtisanomisesta.

Miten tenttivierailu otetaan käyttöön?

Tenttivierailu on koko EXAMin olemassaolon ajan ollut toivotuin ominaisuus opiskelijoilta kerätyissä palautteissa ja se lisää edelleen opintojen suorittamisen joustavuutta. EXAM-konsortio kannustaa korkeakouluja, että tenttivierailu otettaisiin mahdollisimman laajasti käyttöön ympäri Suomen. 

Tenttivierailu on tällä hetkellä käytössä viidessä EXAM-korkeakoulussa. Jokainen korkeakoulu päättää käyttöönotosta oman aikataulunsa mukaan samoin kuin siitä, kuinka paljon omien tenttitilojen resursseista haluaa antaa tenttivierailulle. Tenttivierailuun allokoidut tenttikoneet ovat edelleen myös omien opiskelijoiden varattavissa. Jokainen korkeakoulu vastaa siitä, että tenttivierailijoilla on pääsy tenttitilaan ja tenttikoneelle sekä siitä, että tenttivierailua koskevat korkeakoulukohtaiset ohjeet löytyvät julkisilta www-sivuilta. Tenttivierailua ei voi rajata otettavaksi käyttöön vain tiettyjen korkeakoulujen kesken, vaan se on opiskelijoiden käytettävissä kaikissa korkeakouluissa, jotka ovat mukana EXAMin yhteiskäyttöisyydessä.

Tarkemmat ohjeet tenttivierailun käyttöön löydät täältä.

Ajankohtaisia uutisia tenttivierailusta

EXAM-so­vel­luk­sen yh­teis­käy­tön ke­hi­tys ete­nee (Jyväskylän yliopisto 25.1.2019)

Lapin yliopisto edelläkävijänä sähköisten siirtotenttien toteuttajana (Lapin yliopisto 25.2.2019)

EXAMin yhteiskäytön kehitys etenee sujuvasti – ensimmäiset tenttivierailut ja yhteistentit järjestetty onnistuneesti (CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy 12.4.2019)

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: