Loka–marraskuussa 2018 DigiCampus-hanke järjesti viidellä eri paikkakunnalla Roadshow-tapahtumia, joissa oli vahva edustus koulutuksen kentältä: tilaisuuksiin osallistui lähes 170 opetuksen ja koulutuksen asiantuntijaa 24 eri korkeakoulusta. Voit tutustua Roadshow’n työpajojen yhteenvetoihin sekä kaikkien tilaisuuksien tuotoksiin ja videotallenteisiin tarkemmin täällä.

Roadshown keskeisenä tarkoituksena oli levittää korkeakouluille tietoa DigiCampus-hankkeen tavoitteista sekä tarjota mahdollisuus vaikuttaa hankkeen toimenpiteisiin ja kehittämissuuntiin. EXAM-konsortio vastaa arvioinnin kehittäminen -osahankkeesta, joten EXAM sekä sähköinen tenttiminen olivat Roadshow’lla myös hyvin edustettuna. Roadshow tarjosi osahankkeelle erinomaisen mahdollisuuden kerätä tarpeita ja kehitysideoita käyttäjiltä sekä esitellä EXAMin mahdollisuuksia heille, joille järjestelmä ei ole vielä kovin tuttu.

Arvioinnin kehittämisen työpajassa osallistujat pääsivät keskustelemaan muun muassa siitä, millä tavoin arviointia voitaisiin kehittää entistä paremmaksi ja joustavammaksi. Työpajassa pohdittiin yleisellä tasolla millaisia tarpeita, keinoja, hyötyjä sekä toimijoita tämän tavoitteen toteuttamiseen liittyy. Yhteenveto arvioinnin kehittämisen työpajasta on nyt julkaistu ja tässä blogitekstissä tiivistämme joitain huomioita yhteenvedosta.

Sanapilvi työpajoissa ilmi tulleista tarpeista

Arvioinnin kehittämisen työpajoissa erilaisia tarpeita tunnistettiin runsaasti ja muun muassa automatiikka nousi monella paikkakunnalla esiin. Siitä toivottiin apua erityisesti opettajien manuaalisen työn vähentämiseen. Sähköinen tenttiminen mahdollistaa luonnollisesti myös automatiikan hyödyntämisen. Tällä hetkellä EXAM mahdollistaa monivalintatenttien automaattisen arvioinnin ja sen rinnalle osahankkeen autograding-työpaketissa kehitetään tekoälyllä tuettua arviointivälineistöä esseemuotoisten tenttien automatisoituun arviointiin.

Muita tarpeita tunnistettiin myös jatkuvan arvioinnin osalta: jo kurssin tai tentin aikana voitaisiin arvioida ja kannustaa opiskelijaa suorituksessa. Tämä voisi olla pedagogisesti toimivampaa kuin perinteinen loppuarviointi, sillä jatkuva arviointi tukee opiskelijaa osaamisen kartuttamisessa ja vahvistamisessa. Myös opettajien tukeminen nähtiin tarpeellisena, sillä sähköinen tenttiminen helpottaa opettajan työmäärää ja mahdollistaa erilaisia arviointitapoja vaikka vaatiikin aluksi perehtymistä.

Työpajoissa keksittyjä keinoja arvioinnin kehittämisen avuksi

Työpajatyöskentelyssä tunnistettiin monia keinoja, joilla arvioinnin kehittämistä voitaisiin edistää. Keinoissa korostui neljä erilaista teemaa, jotka linkittyivät myös toisiinsa:

1. Yhteistyö hankkeiden sekä korkeakoulujen välillä
Yhteistyön kautta voidaan jakaa hyväksi huomattuja käytäntöjä ja tukea opettajia. Yhtenäisyyksien etsiminen ja korkeakoulujen yhteiskehittäminen hyödyttää kaikkia osapuolia.

2. Opettajien tukeminen ja kouluttaminen
Paperitentteihin ja muihin arviointitapoihin tottuneiden opettajien siirtyminen sähköisten tenttien tekemiseen on sujuvampaa, kun heitä tuetaan ja koulutetaan käytännönläheisesti ja osallistetaan muutenkin. Epävarmuutta uuden systeemin käyttämisen suhteen voi liennyttää ns. tenttilähettiläs eli opettaja, joka on jo rutinoitunut sähköiseen tenttimiseen ja jakaa kokemuksiaan ja vinkkejään muille.

3. Arviointitapojen kehittäminen osaamisen kuvaamisen ja osoittamiseen 
Moderni sähköinen tenttiminen sekä oppimisympäristöjen työkalut mahdollistavat monipuolisen arvioinnin ja erilaisia pedagogisia ratkaisuja. Tietoa erilaisista arvioinnin sekä osaamisen kuvaamisen ja osoittamisen tavoista voitaisiin jakaa erityisesti sähköisen ympäristön näkökulmasta. Voisiko esimerkiksi jatkuvan arvioinnin toteuttaa sähköisesti?

4. Fyysisen sekä teknisen ympäristön ja järjestelmän kehittäminen
Arvioinnin kehittämistä helpottaa, jos niin fyysinen kuin tekninenkin ympäristö on opetus- ja tenttikäyttöön soveltuvaa. Korkeakouluihin EXAM-tenttiakvaarioihin on esimerkiksi hankittu piirtopöytiä, jotka helpottavat matemaattisten sekä muiden piirtämistä vaativien aineiden tenttimistä sähköisesti. Kehittämällä järjestelmää käyttökokemuksesta tulee vaivaton ja sujuva, jolloin sekä opiskelija että tentaattori voivat keskittyä itse asiaan.

Työpajassa tunnistettiin useita toimijoita ja hyötyjä

Toimijoita tunnistettiin reilusti työpajan aikana, mutta yhteenvedossa nostimme esiin kolme suurinta toimijaa ja heidän hyötynsä arvioinnin kehittymisestä. Ymmärrettävästi opettajat ja opiskelijat hyötyvät paljon sähköisen tenttimisen mahdollisuuksista. Opettajien työ tehostuu ja aikaa jää enemmän muihin tärkeisiin asioihin, opiskelija taas voi suorittaa joustavasti opintojaan ja kehittää osaamistaan nopeammin. Hyötyjiin kuuluu myös esimerkiksi työelämä kokonaisuudessaan, sillä sähköinen arviointi mahdollistaa entistä monipuolisemman ja vastavuoroisemman arvioinnin, joka tukee opiskelijoiden osaamisen kehittymistä.

EXAM kehittyy jatkuvasti käyttäjien toiveet huomioiden. Aiemmin mainitun automaattisen arvioinnin lisäksi arvioinnin kehittäminen -osahankkeessa selvitetään massatenttejä palvelevan omakonetenttimisratkaisun mahdollisuuksia sekä jatkokehitetään EXAMin yhteiskäyttöisyyttä. EXAMin ajankohtaisia asioita jaetaan säännöllisesti ajankohtaista-osiossa.

DigiCampus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulutuksen kehittämishanke.

Lisätietoa DigiCampuksesta ja osahankkeesta:
info.digicampus.fi
Arvioinnin kehittämisen osahanke
DigiCampus Roadshow 2018 -yhteenveto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: