Sähköinen tenttiminen on omaksuttu opiskelijoiden ja opettajien keskuudessa luontevaksi osaksi opintojen suorittamista, mikä käy selvästi ilmi EXAMin käyttäjäkyselyn palautteesta. Iso osa vuonna 2018 toteutettuun kyselyyn vastanneista kertoo käyttävänsä sähköisiä tenttipalveluita aina kun mahdollista. Opiskelijoiden palautteissa toistuvat kiitokset siitä, että EXAM on helpottanut omien opintojen sujuvaa etenemistä ja nykyaikaistanut opiskelukäytäntöjä.

Suurin osa vastaajista, jotka kertovat mieluiten suorittavansa tentit sähköisesti, suosii koulun tenttiakvaarioissa tehtäviä EXAM-tenttejä sekä kotona suoritettavia sähköisissä oppimisympäristöissä suoritettavissa tenttejä. Pieni osa vastaajista suosii tentin suorittamista sähköisenä salitenttinä. Sähköisellä salitentillä tarkoitetaan tentin suorittamista perinteisesti esimerkiksi korkeakoulun yleisenä tenttipäivänä luentosalissa, mutta paperin sijasta tentin suorittamiseen käytetään omaa tietokonetta. Salitentin mahdollisuuksia selvitetäänkin paraikaa myös EXAMin osalta DigiCampus-hankkeen arvioinnin kehittäminen -osahankkeessa.

Toinen erityisesti opiskelijoiden kesken paljon toivottu ominaisuus on mahdollisuus suorittaa EXAM-tentti muun kuin oman korkeakoulun tenttiakvaariossa. Tenttivierailu joustavoittaa opintojen suorittamista entisestään ja on myös ekologinen vaihtoehto, kun esimerkiksi toisessa kaupungissa asuvan opiskelijan ei tarvitse enää matkustaa oman korkeakoulun tiloihin tekemään tenttiä. Ensimmäiset onnistuneet tenttivierailun testaukset on jo tehty, joten tämä käyttäjien toive toteutuu jo aivan näinä hetkinä.

EXAMin kehitystyössä pyritään ottamaan käyttäjiltä saatu palaute huomioon mahdollisimman hyvin. Opettajien käytön osalta on kiinnitetty erityistä huomiota esimerkiksi kysymysten hallinnan parantamiseen sekä arvioinnin sujuvoittamiseen muun muassa palautetoiminnallisuuksia ja pisteytysmahdollisuuksia. Myös EXAMin mobiilikäyttöisyyden kehittäminen on otettu mukaan lähitulevaisuuden suunnitelmiin.

Opiskelijat arvostavat EXAMin helppoutta, joustavuutta ja ekologisuutta 

Opiskelijat käyttävät EXAMia jo varsin sujuvasti. Erityistä kiitosta opiskelijoilta saa sähköisen tenttimisen helppous, nopeus sekä joustavuus. Opiskelijat arvostavat myös sähköisen tenttimisen ekologisuutta sekä mahdollisuutta korjata ja muokata omia vastauksia helposti tentin aikana.

Sähköisten tenttien yleistyessä myös uusia käyttäjiä tulee yhä enemmän. Sen myötä käyttäjille tarjottavaan ohjeistukseen olisikin korkeakouluissa kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta tenttiminen onnistuu mahdollisimman sujuvasti. Opiskelijoilta saatu palaute tarjoaa hyviä ideoita, miten uudet palvelut kannattaisi esitellä opiskelijoille. Opiskelijoille voitaisiin esimerkiksi järjestää tutustumis- ja testikäyntejä tenttiakvaarioihin sekä tarjota tekstitettyjä ohjevideoita, joita olisi helppo katsoa ennen tenttiä ja tarvittaessa uudestaan sen aikana. Ensimmäistä kertaa tenttiville voitaisiin myös antaa muutama lisäminuutti tenttijärjestelmään tutustumiselle.

IMG_3575
EXAMin käyttäjäkyselyyn vastanneiden kesken järjestetyn arvonnan voitti informaatiotutkimuksen opiskelija Jenny Kärki Oulun yliopistosta

EXAMin käyttäjäkyselyyn vastanneiden opiskelijoiden kesken arvottiin 100 euron lahjakortti Verkkokauppa.comiin. Arvonnan voitti Oulun yliopistossa opiskeleva Jenny Kärki, joka on opinnoissaan käyttänyt EXAMIA informaatiotutkimuksen syventävien opintojen tentteihin. Sähköisen tenttimisen joustavuus kerää myös Jennyltä kehuja. ”Siinä [EXAMissa] on helppo varata sellainen aika, joka sopii ja helppo siirtää, jos ei sovi. Kuitenkin opiskelijan arkeen ja suorittamiseen liittyy niin monenlaista. Ei tarvitse pelata muiden aikataulujen perusteella.” Jenny kertoo. Jenny, ja kyselyn perusteella myös muut opiskelijat, kaipaavat toisinaan myös varsinaista kynää ja paperia sähköisen tenttimisen tueksi. ”Itse pidän tiedon prosessoinnista manuaalisesti, eli suttupaperin ja kynän luvallinen mahdollinen käyttö olisi tarpeellinen. Tietokoneella ei pysty sellaista tekemään.” Jenny ehdottaa EXAMin kehitysideaksi.

Opettajat suhtautuvat innolla uusiin opetusteknologioihin 

Monille opettajille EXAM on ensimmäinen sähköinen tenttijärjestelmä, jota he käyttävät opetuksessa ja opiskelijoiden arvioinnissa. Osassa korkeakouluja sähköiset tenttipalvelut ovat tuttuja jo pidemmältä ajalta, mutta EXAM-konsortioon kuuluu myös monia sellaisia korkeakouluja, joissa ei ennen EXAMia ole ollut sähköistä tenttijärjestelmään. EXAMin käyttöönoton myötä yhä useampi opettaja onkin päässyt tutustumaan sähköisen tenttimisen etuihin.

Uusi ja kehittyvä järjestelmä tuo mukanaan uuden opettelua ja haasteita. Opettajien kokemuksissa korostuu EXAMin perustoimintojen toimivuus sekä sähköisen tenttimisen käytännöllisyys. Opettajat kokevat EXAMin helpottavan tenttien tekemistä ja järjestämistä. Iso osa kyselyyn vastanneista opettajista on käyttänyt EXAMia säännöllisesti ja toteuttanut useita sähköisiä tenttejä. Käyttökokemuksen lisääntyessä tenttijärjestelmän käytön koetaan helpottuneen, mutta opettajien vastaukset muistuttavat myös ohjeiden tärkeydestä. Opettajilta saadun palautteen perusteella EXAMia pyritäänkin kehittämään niin, että järjestelmä takaisi myös opettajille entistä helpomman ja sujuvamman tenttiprosessin. Opettajan näkökulmasta sähköiseen tenttimiseen liittyy myös paljon muuta kuin se, mikä on näkyvää opiskelijalle.

Monet kyselyyn vastanneet opiskelijat toivovat sähköisiä tenttimahdollisuuksia yhä enemmän ja opettajat ovat innokkaita vastaamaan tähän toiveeseen. EXAMin kehittyessä sähköistä tenttimistä voidaan jatkossa hyödyntää yhä useammassa aineessa. Tällä hetkellä järjestelmän kehitystyössä ajankohtaista on esimerkiksi matemaattisten aineiden tenttimisen mahdollistaminen sekä kielitenttien kehittäminen entistä monipuolisemmiksi.

Korkeakoulut tarjoavat opettajille koulutusta EXAMin käyttöön ja palautteen perusteella käyttäjille suunnattuja ohjeistuksia pyritään kehittämään yhä kattavammiksi. Lukuvuonna 2018–2019 toistamiseen järjestettävä Akvaariorakkautta?-webinaarisarja tarjoaa lisäksi ajankohtaista tietoa ja vinkkejä EXAMin käyttöön erityisesti opettajille ja koulutussuunnittelijoille. Webinaarien tarkemmat aiheet ja ajankohdat löytyvät täältä.

DigiCampus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulutuksen kehittämishanke. Lisätietoja arvioinnin kehittäminen -osahankkeesta osoitteesta https://digicampus.fi/osahankkeet/arvioinnin-kehittaminen/.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: