Opiskelun ja opintojen suorittamisen joustavuus sekä korkeakoulujen yhteistyö sen toteuttamiseksi ovat suuressa roolissa useassa meneillään olevassa korkeakoulujen kehittämishankkeessa. Tällä hetkellä töitä tehdään opetuksen alueella sisältöjen näkökulmasta sekä opetuksen mahdollistavien tukipalveluiden ja teknisten ratkaisuiden kehittämiseksi.

Lähitulevaisuudessa opiskelijalle voidaan tarjota mahdollisuuksia laajentaa ja syventää osaamista yhteistyökorkeakoulujen opinnoilla sekä helpottaa opintojen suorittamista ilman tarvetta matkustella toiselle paikkakunnalle. Verkko-opinnot tuovat joustavuutta opetukseen osallistumiseen ja mahdollisuus suorittaa eri korkeakoulujen tenttejä lähimmässä yhteiskäyttöisessä tenttitilassa tuo käytännöllisen välineen opintoihin, joissa tenttien suorittaminen on vaihtoehtona.

logo_CC_lisensoitupohjakuva_isompiR_segoeuidemiboldRistiinopiskelun kehittäminen -hankkeessa ollaan luomassa teknisiä edellytyksiä automatisoida opiskeluun liittyvien tietojen liikkumista korkeakoulujen välillä. Yhtenä osa-alueena hankkeessa tuetaan yhteiskäyttöisten tenttitilojen pilotointia EXAMin avulla. Nykyinen EXAM-versio sisältää perusominaisuudet siirtotentin toteuttamiseen ja pilottien yhteistyönä on laadittu toimintamalli, jonka avulla käytännön pilotointeja voidaan lähteä toteuttamaan.

Maantieteellisesti pilottitoiminta kattaa hyvin suuren osan Suomesta idästä länteen ja etelästä pohjoiseen saakka. Pilottien avulla korkeakoulut luovat käytännöt, joiden avulla voidaan tarjota osa tenttikoneista hallitusti yhteiseen käyttöön, jotta toiminnan vakiintuessa opiskelijoille voidaan tarjota joustoa myös korkeakoulujen kannalta tehokkaasti. Sähköinen tentti keventää merkittävästi järjestelyihin liittyvää työmäärää verrattuna aiempaan siirtotenttikäytäntöön, jossa korkeakoulujen välillä on pitänyt liikutella tenttikysymyksiä ja vastauksia. EXAMia käytettäessä tentin suorittamistilalla ei ole merkitystä opettajan työhön, koska kotikorkeakoulun tentti siirretään opiskelijalle sähköisesti suoritettavaksi toisen korkeakoulun tenttitilaan. Yhtenä uutena avauksena hankkeessa pilotoidaan valtakunnallisen tentin järjestämistä erikoislääkärikoulutuksessa. Erityispiirteenä tässä mallissa on, että arvioinnin tulee olla anonyymia ja tentti mahdollista suorittaa samanaikaisesti koko Suomessa.

Tässä työssä päästään hyödyntämään jo koeteltua sähköisen tenttitilan mallia laajentamalla sitä verkostomaiseen yhteistyöhön. Tällä tavoin toiminnalliset hyödyt voidaan nähdä lyhyelläkin aikavälillä. EXAMin ja sähköisen tenttimisen kehittäminen ei kuitenkaan ole päättymässä tähän vaiheeseen, vaan soveltaminen erilaisiin osaamisen osoittamisen tapoihin on etenemässä mm. DigiCampus -hankkeen myötä. Kun yhdessä rakennetaan toimivat peruskäytännöt opetuksen, opintohallinnon ja tietohallinnon kannalta, on tämän perustan ja kerääntyneen kokemuksen varassa hyvä edetä seuraavalle tasolle.

Sami Hautakangas, Tampereen yliopisto
Ristiinopiskelun kehittäminen -hankkeen projektipäällikkö ja EXAM-konsortion johtoryhmän jäsen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: